Ouder en Kind zwemmen

Heerlijk met je baby in warm water

Dinsdag vanaf 09.00 uur

Woensdag vanaf 09.00 uur

Donderdag vanaf 09.00 uur

babyzwemmen steenwijk

Genieten met je kind in het warme water.

Gunstige factoren

Vrij bewegen in het water, terwijl baby's nog niet kruipen of lopen. Kleine kinderen zijn van nature niet bang in het water, en zo kun je voorkomen dat ze op latere leeftijd angst krijgen voor water door onprettige ervaringen. Ook is zwemmen goed voor het contact tussen ouder en kind, en zorgt het voor een betere coördinatie (armen en benen).

Voorbereidingen

In het babybadje thuis kan men al beginnen de baby te laten wennen aan het water, door naast het baden ook op andere manieren bezig te zijn met het water.

Met je kind zwemmen

De leeftijd om ongeveer te beginnen met zwemmen is ongeveer bij 6 weken,omdat baby's tot ongeveer 12 weken een reflex hebben, zodat bij het onderwater gaan, de luchtpijp automatisch wordt afgesloten zodat ze zich niet kunnen verslikken. Na deze 12 weken is deze reflex niet meer aanwezig, maar is snel weer aan te leren.

Al na 2 tot 3 x onder water gaan ( na een teken van de ouder) kent de baby het onder water gaan en is het afgelopen met het geproest. Zwembadwater is trouwens niet schadelijk dus een keertje verslikken is niet zo erg. Het is wel verstandig het babyhuidje na het zwemmen in te smeren met olie tegen het uitdrogen van de huid.

De ouders moeten er rekening mee houden dat de dagindeling aangepast moet worden aan het zwembadbezoek. Een uur voor het zwemmen geen voeding meer geven, want dit wil er in een kort tijdbestek nog wel eens uitkomen. Denk bij het zwemmen niet aan "Intrekken, spreid, sluit".

Belangrijk is dat de baby zich op eigen manier voortbeweegt door het water, en daarbij leert ervaren dat het geen angst hoeft te hebben voor water.

babyzwemmen steenwijk

Het is wel zo dat bij kleine kinderen alles erg veel herhaald dient te worden. Pas na vele herhalingen die met regelmaat uitgevoerd dienen te woden, zal de baby bepaalde dingen nadoen.

Dwing een kind niet, het vertrouwen is dan meteen weg, en het zal veel langer duren voordat dat is teruggewonnen. Blijf het kind stimuleren, en veel praten en knuffelen is daarom ook erg belangrijk.

Tips

Het is soms prettig een lievelingsspeeltje van het kind mee te nemen. Nadat u en uw kind omgekleed zijn, adviseren wij om niet direct naar buiten te gaan, zeker niet in de wintermaanden, maar even te acclimatiseren.

Dit zou eventueel kunnen in het Sportcafe onder genot van een kopje koffie